towers of the city unite!























Constructii de arhitectura industriala, turnurile de apa fac parte din reteaua de alimentare cu apa a orasului, fiind si vizibile repere de orientare in spatiu.

Ca si foisoarele urbane impotriva incendiilor sau farurile ce dirijeaza navigatia de coasta, turnurile de apa sunt interpretate de catre psihanaliza ca fiind simboluri falice.

Desi nu sunt insemne constiente ale puterii politice, erectiunea lor neexhiband reprezentarile puterii, exista ceva enigmatic si fascinant in infatisarea lor.

Fie ca arata ca o nava spatiala aterizata pe picioroange lungi in mijlocul unui cartier de altfel banal, fie ca sunt modelate ca niste piese de sah construite cu migala din caramida, turnurile de apa atrag privirea, legandu-si verticala de locul in care sunt plasate, pe care il marcheaza uneori cu discretie, in ciuda staturii lor impunatoare.

Misiunea acestui site este de a crea o colectie de imagini ale turnurilor de apa din orasul Bucuresti. Nu pot uita cu cata mirare, marginind uimirea perplexa, am privit coperta unei reviste intr-o gara din Anglia. Header-ul titra cu litere mari WALKING Magazine. Am privit hobby-ul englezilor ca pe ceva inutil. Am rasfoit paginile de trasee urbane si rurale ca pe niste curiozitati. Oameni in toata firea, cu walking sticks in mana si ruksaci in spate strabateau peisaje uneori feerice, captate in fotografii color.

A venit vremea sa fac un gest la fel de gratuit. Sa ma plimb prin oras si sa pozez turnurile de apa. Site-ul va mai contine si alte categorii. Una se va numi parking, plecand de la un obicei al meu si al prietenilor mei de a ne petrece noptile de club in parcurile orasului, scapand de taxele de intrare, de fumul de tigara, de muzica indoielnica si de compania uneori sacaitoare























Cealalta sectiune va fi o colectie de fotografii ale constructiilor industriale de inceput de secol, care inca mai supravietuiesc in orasul nostru. Unele din ele au fost deja demolate, in locul lor fiind construite supermarketuri. Este cazul Fabricii de sapun din Colentina, unde se construieste o filiala locala a unui supermarket german. Ultima sectiune va include fotografii ale unor terase de bloc, din diferite parti ale orasului.

In imagine, turnul de apa din Strada Sandu Cluceru, Sector 2,
in apropiere de Cora Pantelimon.

No comments: