turnuri in romania - google

1. Timisoara

Google da lovitura din nou. Dupa o cautare pe net am gasit acest turn de apa din Timisoara, pe site-ul cu monumente istorice din acest oras.






















Este construit intre anii 1912-1914, dupa cum spune acest site.






















Stema actuala a orasului pare ea insasi sa cuprinda imaginea unui turn de apa, dupa cum spune wikipedia. Este vorba despre fostul turn de apa al cetatii, reprezentat de careul din dreapta sus al scutului heraldic.






















Un alt site spune: in stema orasului Timisoara adoptata in 1871 a fost cuprinsa si imaginea noului turn de apa construit cu 7 ani mai inainte – o masinarie hidrauliza asa cum numai la Paris, Londra si Augsburg se mai puteau vedea la vremea aceea.


2. Arad

Iata o fotografie a turnului folosit in prezent drept galerie de arta. Un site al Aradului mentioneaza si istoricul lui: vechiul turn de apa construit in anul 1896, a sservit in trecut alimentarii cu apa potabila a retelei de distributie a orasului.






















Are o inaltime de 35 metri, fiind construit dupa modelul unui donjon medieval. In incinta acestui turn functioneaza si o galerie de arta si este in curs de amenajare Muzeul Apei.
Din pacate, ca in multe alte cazuri, reconversia turnului de apa inseamna si dezafectarea bazinului colector si demontarea lui.


3. Carei

In partea de vest a gradinii castelului din Carei, la sfarsitul secolului al XIX se afla Casa Berii. In anul 1888 contele Karolyi Istvan a cumparat terenul, largind astfel gradina castelului, iar in Str. Jozsef Atilla au fost construite casele de administratie ale mosiei.






















Aici s-a construit turnul inalt de 33 de metri, care a aprovizionat castelul cu apa si curent electric. Pe zidul turnului se afla un suport de lampa din fier forjat, iar in varful turnului se afla simbolul familiei Karolyi, pasarea “Karul”, amandoua executate de mesterii careieni.


4. Braila

In parcul Belvedere din Braila, un turn de apa impresionant.




































5. Cisnadie


Un turn de apa mai modest, modelul comunist, luat de aici.



6. Sidex Galati


Ultimele trei fotografii sunt de aici. Prima este de la Sidex Galati.

















7. Faurei - jud. Braila

A doua fotografie este a unui turn CFR din comuna Faurei.
















8. Otopeni

Iar ultima imagine se pare ca este facuta undeva langa Otopeni, dar inca nu stiu unde ar putea fi.

No comments: