dragos bora - bacau


































































a. istoric






















Aceste pagini au fost scanate de Dragos Bora din cartea Bacaul din trecut si de azi - Culegeri monografice, de Gr. Grigorovici, publicata de Tipografia Primariei Municipiului Bacau, in 1933. De la el vine intreaga informatie despre acest turn din Bacau. Mersi mult pentru contributie.






















Turnul este monument de arhitectura si figureaza in lista Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice la nr. 04B0031, conform adresei nr. 1657 din 10 august 2000, de la Muzeul Judetean de Arta si Etnografie Bacau, Oficiul Judetean pentru Patrimoniul Cultural National Bacau.























b. reconversia turnului

Paginile de mai jos sunt scanate din cartea Invitatie la planetariu, de Matei Alexescu, Editura Ion Creanga - Bucuresti, 1989. Din informatiile lui Dragos aflam ca Matei Alexescu a fost unul dintre cei mai mari popularizatori al astronomiei. A refacut si reorganizat Observatorul astronomic popular din Bucuresti si apoi pe cel din Bacau, unde a realizat planetariul din fostul castel de apa.















Observatorul Astronomic isi desfasoara activitatea ca sectie a Muzeului Judetean de Stiintele Naturii si a luat fiinta la 30 noiembrie 1976. In urma avizului favorabil nr. 452 din 7 noiembrie 1979, Observatorul Astronomic s-a mutat in spatiul Turnului de Apa (Casa de Apa) din strada Trotus (probabil fosta Negel) nr.10.

No comments: