Pilsner Urquell, Plzen, Cehia

















Duminica am fost la Plzen. In momentul in care trenul a intrat in gara principala, ochii mi-au cazut pe un castel de apa. M-am hotarat asadar sa aflu mai multe despre istoria acestui turn. Castelul de apa este (de fapt acum se poate vorbi la timpul trecut) elementul central al fabricii de bere Pilsner Urquell.

La sfarsitul secolului al 18-lea, producatorii de bere din vestul Cehiei (caci pe acea vreme fiecare boier mai rasarit avea beraria lui), nemultumiti de calitatea proasta a berii, s-au gandit ca cel mai bine ar fi sa isi unifice fortele si sa puna bazele unei fabrici de bere cu adevarat mari. Au adus specialisti belgieni (de la Stella Artois) si au construit fabrica Pilsner Urquell.

Berea a fost fabricata in mod traditional pana in 2004, in subteranul orasului exista 9 km de galerii in care se pastrau butoaiele cu bere lasate la fermentat. Astazi se mai folosesc doar doua tunele in care se fabrica bere traditionala doar pentru vizitatori. In 2004 a fost deschisa in aceeasi incinta o hala gigant, ultramoderna, cu o capacitate de stocare de 16 cilindri a cate 3000 hectolitri fiecare (300000 litri). In fiecare ora se produc astazi 64000 sticle si hala este ocupata la 30%. Astazi apa este tinuta in tancuri de otel si din decembrie 2005 turnul este gol, de fapt in locul rezervorului de apa astazi stau camuflate antene.

Turnul, dupa cum spuneam, a fost terminat la inceputul secolului 19. Constructorii care au lucrat la acest edificiu nu erau specialisti in domeniul castelelor de apa, ci ... al farurilor portuare. De aceea, daca va uitati cu atentie, veti observa ca sus se afla o incinta transparenta exact ca la un far de port ("majak" in limba ceha). Farul nu a fost niciodata functional, ci a avut rol pur decorativ pentru a-i cinsti pe meseriasi.























Pe parcursul celor doua secole cat a functionat, tratarea apei si aducerea ei la parametrii calitativi necesari fabricarii a ceea ce azi se pare ca este cea mai buna bere din lume dura aproximativ 30 de zile. Dupa prelucrare, apa era pastrata in turn. Astazi se prelucreaza o capacitate egala cu cea a turnului in fiecare zi.

In 2005 cand rezervorul a fost demontat pentru a se instala echipamente de radiotelecomunicatii, iar turnul renovat si structura sa reconditionata, la baza au fost gasite intr-o cutie, pastrate in conditii excelente, listele cu numele celor care au contribuit la ridicarea sa. Nume care au reprezentat oameni ce au trait acum doua secole. O copie a manuscriselor respective este pastrata la muzeul berii, originalele fiind inchise in vid in cutii ultramoderne pentru a fi deschise, cine stie, poate peste un mileniu.

Pilsner Urquell a cumparat si alte fabrici din Cehia si a licentiat tehnologia de fabricare a berii nu numai in tara ci si peste hotare, acest lucru fiind imediat observabil cand pe eticheta apare cuvantul "pils".

Pentru cei care doresc si restul de poze pe care le-am facut la Plzen, inclusiv din interiorul fabricii si galeriilor subterane, exista pagina web: http://foto.moucha.org/20070304-plzen .

No comments: