turn in chisinau - mozilla vs explorer
Din cauza ca nu calatoresc prea mult, sectiunea de turnuri din tara e un produs al internetului. Acum doua saptamani, am gasit situl monumentelor arhitectonice din Republica Moldova.
Din cauza ca foloseam mozilla (care blocheaza pop-ups si altele), nu am reusit sa vad pozele de mai jos. Am revenit cu explorer si iata!
Un turn diferit de cele vazute in Bucuresti. De data aceasta, structura nu este cilindrica. Turnul este aplatizat, fiind mai degraba un paralelipiped. Forma acoperisului, balconul care inconjoara etajul superior, ancadramentele ferestrelor si in general toata decoratia si forma turnului din Chisinau fac din acesta un obiect arhitectural unic.
Moldovenii il considera monument si bine fac. Foisor de foc si turn de apa, indeplinea probabil la vremea lui o functie similara cu cea a Foisorului de Foc din Bucuresti.
Spre deosebire de arhitectura industriala a functionalismului socialist care a construit dupa al doilea razboi toate turnurile de apa de ciment in forma de farfurie zburatoare, arhitectii care au ridicat turnul de apa din Chisinau si Foisorul de Foc din Bucuresti nu produceau obiecte standardizate in serie.
Sau exact asta faceau? Ca sa relativizam un pic discutia, un turn identic in Polonia.
3 comments:
O amintire personala.
Ne-am mutat in proximitatea Turnului de Apa in 1977. Pe strada 28 iunie, rebotezata din 1989 - in Vlaicu Parcalab. Turnul mi l-a aratat cineva din pustii cu care ma jucam, si pe care de-abia ii cunoscusem, si mi l-a aratat ca fiind un loc de pripas pentru porumbei si de diverse "nazbitii". Cum pe vremea aceea nu existau homless, numai pasarile il puteau popula in voie, caci era abandonat. Ma pot interesa cu timpul asupra unor detalii cu privire la functionarea si data la care a fost abandonat acest turn, dar, repet, atunci cind l-am descoperit eu, el era complet abandonat, fara geamuri, pestilentios si darapanat, si sufocat de foarte multi porumbei care se inmulteau in voie in vintrele sale.
Am urcat o singura data pina sus. Imi amintesc ca exista o scara metalica pe atunci, in spirala, si era un sentiment foarte special sa o escaladezi - cind erai obisnuit numai cu scari "clasice". Era pentru prima oara cind am vazut o scara incolacita, care avea in ax o bara sanatoasa, dar ruginita. Scara era si ea ruginita, si scirtaia pe de-asupra. Interiorul turnului era gol, absolut gol, doar zidurile-carapace si atit. Acoperisul reprezenta o terasa, de jur imprejur, loc de priveala. Probabil ca era si un loc strategic, folosit de pompieri, care puteau vedea de sus incendiile ce puteau cuprinde anumite case sau chiar zone urbane.
Minunea cea mare este, dupa parerea mea, ca Turnul nu a fost distrus, demolat, ci anume restaurat, atunci prin 1985-1987. Parerea mea ca acesta, astazi, nu arata chiar la fel ca atunci cind l-am vazut la finele anilor'1977-1978. Trebuie sa ma documentez mai bine inainte sa afirm cu tarie ca aspectul sau fusese schimonosit, inainte de a deveni Muzeul Orasului Chisinau.
vladimir bulat
2.01.06
inca o imagine la:
http://www.kishinev.info/museums_ro/111757/
acelasi,
Adresa la care le poti scrie chiar tu:
Muzeul de Istorie al Orasului Chisinau
MD-2009, mun.Chisinau, str.A.Mateevici, 60-A
(+373-22) tel:241648
Post a Comment