camile de beton
In 1976 Kuweitul se hotaraste sa rezolve intr-un fel sau altul problema ridicata de desertul care le ocupa mare parte din tara: apa.
Spre deosebire de europeni care rareori transforma turnurile de apa intr-un obiect arhitectural de prestigiu, kuweitienii sunt mandri de realizarile lor hidrotehnice intr-o zona geografica ale carei statistici atata dupa cum urmeaza:

Land use: arable land: 0%
permanent crops: 0%
permanent pastures: 8%

forests and woodland: 0%

other: 92% (1993 est.)

Se spune ca paradisul, cat si utopiile s-au nascut pornind de la experienta umana a oazei in desert, prin excelenta un spatiu fertil izolat perfect de ariditatea din jur. Capitala Kuwait City este pe rand o oaza artificiala si un mic paradis in desert. Si chiar si o utopie rationalista, un spatiu care, prin puterea stiintei si tehnicii, rastoarna determinarile climatice locale.

Cu ajutorul instalatiilor de irigare au luat nastere intre desert si mare zone inverzite, ocupate de vegetatie. Turnurile de apa ocupa un loc central in toata aceasta schema. Pe de o parte Kuwait Towers sunt semnul arhitecural cu care puterea locala isi afirma controlul asupra conditiilor naturale potrivnice ale desertului.

Ele mai sunt si un obiect arhitectural cu o pronuntata identitate locala, trimitand la forma si decoratia minaretului.De asemenea, turnurile iconice pentru capitala Kuweitului au un etaj de restaurant cu terasa exterioara, de unde se poate admira, inconjurat de maximum de confort, panorama orasului.

Pe de alta parte, turnurile-mushroom functionaliste de la marginea orasului, mai modeste in decoratie si investite cu mai putin prestigiu sunt cele pe care se sprijina efectiv reteaua de irigatii a zonelor verzi smulse desertului.Am ajuns la turnurile din Kuweit pentru ca m-a atras forma atipica a Kuwait Towers (si oare ce anume e tipic atunci cand vine vorba de forma turnurilor de apa?). M-a uimit apoi zona din nordul capitalei cu padurea ei de turnuri dintre marginea desertului si malul Golfului Persic.


La final, am gasit o fotografie care explica in intregime procesul de constructie al unui turn de apa in forma de farfurie zburatoare. Poza este relevanta si pentru turnurile-farfurie din Bucuresti, care au fost ridicate folosind un procedeu similar. Voi pune in postul urmator fotografii cu un turn unic in Bucuresti, pe aceeasi tema. Pana atunci puteti vedea mai jos cum au fost construite turnurile din Kuweit.

No comments: