muzeul de istorie din chisinau - poveste de mojaro

O amintire personala.

Ne-am mutat in proximitatea Turnului de Apa in 1977. Pe strada 28 iunie, rebotezata din 1989 - in Vlaicu Parcalab. Turnul mi l-a aratat cineva din pustii cu care ma jucam, si pe care de-abia ii cunoscusem, si mi l-a aratat ca fiind un loc de pripas pentru porumbei si de diverse "nazbitii".

Cum pe vremea aceea nu existau homless, numai pasarile il puteau popula in voie, caci era abandonat. Ma pot interesa cu timpul asupra unor detalii cu privire la functionarea si data la care a fost abandonat acest turn, dar, repet, atunci cind l-am descoperit eu, el era complet abandonat, fara geamuri, pestilentios si darapanat, si sufocat de foarte multi porumbei care se inmulteau in voie in vintrele sale.


Am urcat o singura data pina sus. Imi amintesc ca exista o scara metalica pe atunci, in spirala, si era un sentiment foarte special sa o escaladezi - cind erai obisnuit numai cu scari "clasice". Era pentru prima oara cind am vazut o scara incolacita, care avea in ax o bara sanatoasa, dar ruginita. Scara era si ea ruginita, si scirtaia pe de-asupra.

Interiorul turnului era gol, absolut gol, doar zidurile-carapace si atit. Acoperisul reprezenta o terasa, de jur imprejur, loc de priveala. Probabil ca era si un loc strategic, folosit de pompieri, care puteau vedea de sus incendiile ce puteau cuprinde anumite case sau chiar zone urbane.

Minunea cea mare este, dupa parerea mea, ca Turnul nu a fost distrus, demolat, ci anume restaurat, atunci prin 1985-1987. Parerea mea ca acesta, astazi, nu arata chiar la fel ca atunci cind l-am vazut la finele anilor'1977-1978. Trebuie sa ma documentez mai bine inainte sa afirm cu tarie ca aspectul sau fusese schimonosit, inainte de a deveni Muzeul Orasului Chisinau.

vladimir bulat
2.01.06

Adresa la care le poti scrie chiar tu:

Muzeul de Istorie al Orasului Chisinau
MD-2009, mun.Chisinau, str.A.Mateevici, 60-A
(+373-22) tel:241648

Harta monumentelor din Chisinau aici

4 comments:

Mojaro said...

o mica harta ce contine monumentele din centrul Chisinaului, pe care apare si Turnul de Apa, sub nr. 17

http://www3.itu.int/MISSIONS/Moldova/capital1.htm

harta asta merita si ea postata!

vladimir

Mojaro said...

Si ca un amuzament interactiv, se poate accesa pe harta:

http://www.allmoldova.com/map.php?lang=en

strada A.Mateevici, ea va aparea cu rosu subliniata, iar la intersectia cu str. Mitropolit Gavriil Banulescu-Bodoni, mai exact la capatul acesteia, chiar pe colt, este Turnul de Apa (sau Castelul de Apa). Interesant de consemnat cu ocazia acestei localizari, ca si la momentul dat verticala turnului este/a ramas cel mai inalt punct construit din acea zona a orasului...

Premonita constructorilor da roade si peste mai bine de 12 decenii! si face ca o buna parte a urbei [cea de nord] sa fie vizualizata foarte bine de la inaltimea sa...

Anonymous said...

performs chordsfor aircraft vetproject licensed agreeing amygdaloidal negative uninvited andheri properly
lolikneri havaqatsu

Anonymous said...

It is perfect time to make some plans for the future and it's time to be happy. I've read this
post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions.

Perhaps you could write next articles referring
to this article. I want to read more things about it!

my web site: bmi chart for men