turn in uranus

Am descoperit turnul de apa din zona Rahova - Uranus in cursul acestei plimbari prin oras. Fotografia este facuta de Vlad Nanca, atunci cand a intrat in incinta vamii.














Dupa cum scrie in micul istoric de mai jos, turnul este unul dintre primele in Bucuresti, construit la 1899 si are o vechime de 107 ani. Rezervorul i-a fost scos si in camera de sus se spune ca va fi amenajata o cafenea. Chiar daca nu este facuta intotdeauna dupa cum ne-am dori, reconversia turnurilor de apa este o realitate, asa cum am mai aratat si in alta parte.

Iata si un scurt istoric al vamii luat de aici:

Bursa Marfurilor, a fost conceputa in 1894 de catre arhitectul italian Giulio Magni, ca parte a ansamblului Vamei Bucuresti-Antrepozite. Intreg ansamblul a fost inclus intr-unul dintre primele programe de modernizare a orasului, implementat de primarul Nicolae Filipescu. Magni a realizat peste 160 de lucrari, printre care se numara, de exemplu, Hala Traian.

Pe langa Bursa Marfurilor, Vama Bucuresti-Antrepozite cuprindea inca o cladire administrativa, patru depozite si unul dintre primele castele de apa construite in Romania. Vama si-a deschis pentru prima data portile la 15 iulie, 1899, dar lucrarile nu s-au finalizat decat in 1945, acestea trebuind sa repare si daunele provocate de un incendiu, la sfarsitul primului Razboi Mondial.

Dupa 1983, Vama Bucuresti-Antrepozite a servit ca loc de organizare a santierului pentru lucrarile de la Casa Poporului. La scurt timp dupa un al doilea incendiu al Vamei in 1990, ansamblul a trecut, segmentat, in proprietate privata.

No comments: