turnul lui tepes

In 1906, in Parcul Carol a avut loc Expozitia Internationala. Pentru aceasta ocazie au fost ridicate mai multe constructii, printre care si Castelul de Apa, ce era o reconstituire in mic a Cetatii de la Poenari a lui Vlad Tepes.

















Anul acesta turnul implineste 100 de ani. In interiorul sau se afla Oficiul National pentru Cultul Eroilor. Turnul de apa mai functioneaza inca si alimenteaza serele de pe strada Popescu Candiano, in care cresc rasadurile de plante pentru straturile de flori ale parcului.








Cladirea este intr-o stare nu tocmai buna si de aceea institutia care il locuieste incearca demararea unei campanii de renovare.

Dupa cum se poate vedea din aceste fotografii, cladirea face parte din familia castelelor de apa de la inceputul secolului. Deosebirea dintre un castel de apa si un turn de apa consta tocmai in prezenta sau absenta unor cladiri adiacente turnului. Am fost fascinat mult timp de castelele de apa poloneze, dintre care cele de la Wroclaw si de la Brynek sunt cele mai impresionante. Iata insa ca exista unul si in Bucuresti.

No comments: