easter stuff

De pasti exista si timp si bani de cheltuit, se poate calatori. In vacanta asta nu am fost foarte harnic, am parcurs drumul pana in Cehia si inapoi privind pe geam cum trec fabricile si turnurile lor fara sa fac nici o poza. Unii dintre prietenii mei au fost insa mai pe faza decat mine si mi-au trimis cateva fotografii.


1 Shade in Pitesti

















Daca nu ma insel, turnul asta e asezat langa restaurantul de la kilometrul 36 de pe autostrada Bucuresti-Pitesti.

















Uneori si fermele au turnul lor, fie clasicul turn farfurie-zburatoare, fie turnul in forma sferica, demontabil, din metal. Shade a gasit insa in Pitesti si un turn cu o forma noua, de care nu stiam pana acum. Un turn simplu, cilindric. Un detaliu anecdotic, in varful lui cresc niste copacei, asa cum am vazut la mai multe alte turnuri de beton.


















2 Alexandru Moucha in Praga

Alexandru lucreaza in Praga la Universitatea Politehnica din Praga, la CVUT - Facultatea de Electrotehnica. Intr-o zi, plimbandu-se pe net, a gasit pagina cu turnuri si a trimis drept contributie fotografii cu un turn din Cehia, din Podebrady.






















































3 Vlad Nanca langa Brasov

E straniu sa vezi ca turnurile de apa, atat de diverse oriunde in alta parte, sunt atat de putin variate ca tipologie, mai ales in perioada comunista. Intr-un fel standardizarea distruge placerea oricarui cautator, care, desi se trezeste cine-stie unde, la mare departare de casa, gaseste un obiect similar cu cel din orasul in care locuieste.
















Uniformitatea poate fi nascuta din ratiuni de functiune, dar este si descurajanta. In asemenea cazuri, uneori e important sa vezi care sunt diferentele infinitezimale intre asemenea obiecte, pentru a le reda individualitatea.

Turnul este identic cu cel de la gara Obor, atat ca forma cat si la nivelul capacitatii. Un singur detaliu le separa insa. Decoratia. Multe din turnurile comuniste poarta culorile unor firme, litere enorme sunt vopsite pe structura lor. Cu toate astea, imi amintesc de un turn similar, la intrarea in orasul Ploiesti, colorat in aceeasi nuanta de albastru.


4 Ana in Berlin

Fotografia de mai jos este o imagine panoramica a unui complex de turnuri de apa, dintr-un panou explicativ pentru turisti. Se numeste Prenzlauer Water Tower Complex si dupa cum spune Ana: a fost construit prin 1870 de englezi, mai intai unul, cel subtire si inalt cu cele doua mici in spate si apoi cel gros, care se cheama "Fat Hermann" si care a fost de la bun inceput conceput cu mici camere de locuit sub rezervor pentru muncitori. Si acum e locuit. Fiecare doua ferestre corespund unei camere.

















Complexul are un rezervor si o statie de pompare (inca de la sfarsitul secolului 19). Prin 1913 cel subtire a fost scos din uz functionand numai celalat. In incaperile de sub turnul cel mare este locul in care nazistii isi torturau detinutii, asa cum scrie aici. Acum sunt galerii de arta dedesubt si un parc pentru copii in jur.












































5 Neon in Sfantu Gheorghe

Un turn langa gara, similar cu unul din Campia Romana, diferit insa ca decoratie.























6 Mojaro in Chisinau

Iata o fotografie recenta cu turnul de apa din Chisinau, devenit si muzeu de istorie al orasului, despre care Mojaro a scris intr-un post mai vechi.






















Si turnul din Albisoara mai are un post pe blog, insa fotografia era o poza de ziar. Fata de lipsa de inventivitate a seriei nesfarsite de turnuri farfurie-zburatoare facute de comunisti dupa acelasi tipar, turnul din Albisoara parca lasa din nou loc originalitatii in proiectarea de asemenea obiecte. Geometrizarea rezervorului, pilonii de sustinere lasati la vedere, ornamentul antenei si chiar si decoratia, disting turnul de la Albisoara de celelalte turnuri comuniste.






















Inca un turn, de data asta de pe traseul Chisinau-Bucuresti, din halta Crasna. Un turn de cale ferata, cu decoratii ce se intind de la ancadramentele ferestrelor pana sub streasina.























7 In turn la Suveica

Nu am facut poze de Pasti, in schimb m-am suit in turn la Suveica de 1 Mai. Mi-a luat vreo zece minute ca sa ma catar in interiorul tubului de beton pe scara plina de rahat de porumbel pana in camera de sus.

















Cand am ajuns acolo toti porumbeii au zburat afara, iesind prin ferestrele sparte si formand un stol care a inceput sa se invarta in jurul turnului. Camera de sus nu e chiar o sufragerie, fiind locuita de porumbei parca dintotdeauna. Un cilindru de beton cu cateva ferestre ce dau spre exterior.






















In schimb lumina din interiorul turnului, sentimentul placut claustrofobic dat de incaperea mica, dar care se deschide catre un orizont foarte larg, sunt o rasplata in sine, pe care nu cred ca numai un asa-zis explorator urban, sau un maniac al arhitecturii industriale e in stare sa o inteleaga.

Sa te sui in turnuri sa iti vezi de sus orasul si semenii e un lucru pe care lumea ar trebui sa il faca mai des, mai ales ca turnul in cauza o sa fie demolat si peste el o sa se construiasca blocuri. Thx Victor for the ride.

2 comments:

Cata said...

Acum ca pe Google Earth a aparut si harta Bucurestilor, propun un tower spotting pe harta paralel celui de aici.

Ionut said...

harta e intr-adevar pe google, insa turnurile sunt fotografiate de deasupra, perpendicular, ceea ce inseamna ca sunt vizibile doar ca niste puncte rotunde. uite, de exemplu, pentru turnul de la orhideea, vezi linkul urmator: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=bucharest&ll=44.447832,26.062312&spn=0.002516,0.006781&t=k&om=1

e posibil sa gasesti cate ceva si asa, insa cred ca e mult mai greu decat sa mergi prin oras si sa cauti. totusi, in cazul ca gasesti ceva, m-ar interesa sa aflu.