google


1. timisoara
- castelul de apa al depoului CFR






















La o suta de ani de la constructie, castelul de apa din Depoul CFR si-a schimbat utilitatea, insa, importanta acestuia e semnificativa, desi nu se ridica la cea avuta in al Doilea Razboi Mondial. Turnul de apa a fost construit in 1905, iar cu apa colectata acolo se alimentau locomotivele cu aburi. Prea putini sunt cei care isi mai aduc aminte intamplari legate de acest turn. Cert este ca, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, castelul a fost unul dintre punctele aparate cu strasnicie.

"Daca nu ar mai fi fost turnul, de unde sa se alimenteze locomotivele, care trebuia sa se deplaseze pe front, cu armament si soldati ar fi fost dificil sa mai plece la timp vreun tren", spune Ioan Miresan, fost sef al Depoului CFR. Nu de putine ori, in timpul razboiului, in subsolul castelului de apa se adaposteau angajatii, acolo fiind infiintata si o cantina, ce a ramas si dupa conflict. Acum, turnul nu mai este alimentat direct din Bega, conductele spargandu-se. In depou a fost forat un put. Desi epoca locomotivelor cu aburi a apus, turnul inca mai are utilitate.

"Trebuie sa folosim apa pentru prevenirea si stingerea incendiilor. Candva era un tren PSI, dar acesta a disparut, iar apa din turn este importanta pentru racirea unor utilaje", spune maistrul Alexandru Antal, din cadrul Depoului CFR. Prea putini isi aduc aminte cand a fost construit castelul de apa, inscriptia de pe acesta, insa, a ramas singura dovada certa. Daca in trecut a fost punct important, in razboi, adapost si cantina pentru angajati, mai nou, pe timpul verii lucratorii Depoului CFR se racoresc, din cand in cand, in bazinul din turn.


2.
cugir

















Am gasit fotografia de mai jos pe flick. Avea si o explicatie: Cu elevii la turnul de apa, la poalele Chiciorei. Built at the beginning of the 20-th century for a powerplant.

1 comment:

lara said...

trebuie sa-l vad!!!!