valea calugareasca


















De data asta motivul calatoriei n-a mai fost turnul de apa. Voiam sa ajung la Ploiesti ca sa vad ce a mai ramas din combinatul de ingrasaminte de la Valea Calugareasca. Oricum, Dragos pozase deja turnul si stiam aproximativ cum arata, insa nu ma asteptam sa gasesc o constructie atat de inalta.



















Un arhitect atent la detalii transformase un banal turn comunist, cu pilon de sustinere cilindric si rezervor tot in forma de tub intr-un obiect deosebit, doar prin adaugarea crenelurilor decorative din partea de sus si de jos a rezervorului.


















In jurul combinatului de-o parte si de alta a strazii sunt doua dealuri formate din deseuri. Unul e negru si celalalt e rosu. Cel rosu e o substanta care se numeste pirita, un material radioactiv. Peisajul e lunar, pe o raza de cativa kilometri nu creste mai nimic.



















In interiorul fabricii localnicii sapa cu tarnacopul, incercand sa recupereze orice material refolosibil, de la metal la caramizi si asa mai departe. Acum cativa ani la Valea Calugareasca erau angajati muncitori din Moldova pentru a strange recolta de struguri, pentru ca recuperatorii castigau sume mari de bani vanzand materialele desprinse din fabrica si nu voiau sa renunte la o munca atat de profitabila.

















Dupa ce ne-am plimbat un timp printre cladirile in ruina, uimiti de spatiul care era absolut fabulos, am fost rugati de catre un paznic care aparuse de pe una dintre aleile principale ale fabricii sa parasim locul, pentru ca era proprietate particulara.



















Am iesit din incinta combinatului si ne-am asezat pe dealul din apropiere, de pe care se putea observa panorama intregului sit industrial. La un moment dat a inceput o ploaie care a durat vreo ora, curatand aerul de mirosul puternic de detergent care imi uscase narile.


















Dupa ce ploaia s-a oprit, halele au inceput din nou sa sune din cauza bocanitului de tarnacoape. Un tanar sedea pe marginea soselei si se uita in dreapta si in stanga. Din cand in cand disparea ca sa mai mestereasca ceva in interiorul unei cladiri ciuruite. Am mai dat un ocol fabricii si apoi ne-am suit in tren, in gara din fata combinatului, mergand inapoi catre casa. Gasiti placemark aici.

2 comments:

Anonymous said...

buna,
as dori sa realizez la valea calugareasca un shooting pentru un calendar, saptamana viitoare,insa as dori sa stiu daca am nevoie de vreo apobare ceva si cu cine as putea vorbi pentru asa ceva.
multumesc!

Anonymous said...

prietene, pirita, contine fier si sulf, niciunul radioactiv. scoate prostiile de pe site.