poze industriale by nicu si mai cum?












Victor a postat fotografiile lui Nicu Ilfoveanu, in care erau si turnuri de apa. Exceptie face fotografia de mai sus, o fabrica din Braila.












Imaginile cu turnuri sunt din Galati, Calan si Bragadiru. Este interesant faptul ca trei din turnurile fotografiate sunt plasate pe axa centrala a imaginii. Calitatea lor de repere in peisajul industrial apare astfel in intregime. Prin verticalitatea lor, turnurile de apa structureaza peisajul.













Nicu Ilfoveanu este mai putin interesat de tipologia turnurilor de apa, cat de faptul ca sunt obiecte ce evoca foarte puternic peisajul industrial. Fabricile lui, parasite de orice prezenta umana, traiesc ruinate in marginea unor campuri pline de balarii.













Atmosfera post-apocaliptica, in care natura recucereste instalatiile construite de om, degaja si o anumita nostalgie. Ruinele, desi nu sunt monumentele antice napadite de buruieni pe care le pictau romanticii, vorbesc intr-un anume mod despre viata si moartea cladirilor industriale.


















Nostalgia acestor imagini e mai degraba una senzoriala decat una programatica. Nu ni se propune intoarcerea la 'ordinea industriala' ca la un trecut irecuperabil.














Mai degraba decrepitudinea acestor instalatii ne spune ca masina are deja, ca si omul, un trecut. Iar despre viitorul nostru si al masinilor noastre, iata ce spune Jacques Prevert, intr-o traducere in engleza:

'and when everyone has killed everyone else,
the machines will talk of men
mechanically,
as men talk of gods.'

2 comments:

diana said...

ilfoveanu

Anonymous said...

pentru citatul lui JP am revenit de nenumarate ori pe towerspotting.blogspot.com

uluitor